Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ο "Ερωδιός" ταξιδέυει στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του Future Library

Την εβδομάδα που πέρασε , 9 και 10 Δεκεμβρίου 2013, ο "Ερωδιός" άνοιξε τα φτερά του και πέταξε μέχρι την πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στο 2ο Διεθνές μη Συμβατικό Συνέδριο του Future Library.
Πέταξε στο μέλλον με συντροφιά άλλες βιβλιοθήκες και συνάντησε την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την έμπνευση.Ο "Ερωδιός" ενθουσιάστηκε και γι αυτό θα ήθελε να μοιραστεί με όλους την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία! Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή.

Λογικά θα αναρωτιέται κανείς τι είναι το Future Library.

Πριν από δυο χρόνια το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνέλαβε την ιδέα να συνεισφέρει στην ανάπτυξη ενός δικτύου δημόσιων και κοινοτικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να ενισχύσουν τη σημασία των βιβλιοθηκών ως κέντρα μάθησης, δημιουργικότητας και αλληλεπίδρασης στη συνείδηση των ανθρώπων.


Το
Future Library  γεννήθηκε στη Βέροια το 2011, με το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" να είναι ο αποκλειστικός χορηγός. Σύντομα αναδείχθηκε σε μια ζωντανή κοινότητα η οποία συνεχώς αγκαλιάζει νέες πόλεις, εξοικειώνει τους κατοίκους της με τις βιβλιοθήκες και φιλοδοξεί αυτές να συνδεθούν με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, μόλις αυτή μεταφερθεί στο νέο Κέντρο Πολιτισμού από το Ίδρυμα Σταυρος Νιάρχος

Από το 2011 , η ομάδα του
Future Library,  σε συνεργασία με τις βιβλιοθήκες οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχει οργανώσει πάνω από 5.800 συμβάντα σε παραπάνω από 100 πόλεις με συνολικά 110.000 συμμετέχοντες.

Μέλος αυτής της κοινότητας αποτελεί και ο "Ερωδιός".

9 & 10, Δεκεμβρίου 2013,  2ο  Future Library Unconference 2013
Μουσείο Μπενάκη.
Καλωσορίζοντας τους συνέδρους.

Το σχολείο μας «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» και συγκεκριμένα η βιβλιοθήκη «Ερωδιός», την οποία εκπροσωπεί η υπεύθυνη εκπαιδευτικός, Ευαγγελία Χατζηπέτρου, επιλέχθηκε και προσκλήθηκε από την ομάδα του Future Library να συμμετάσχει στο 2ο  μη συμβατικό συνέδριο Future Library Unconference 2013.Πάνω από 400 επισκέπτες, σκεπτόμενοι, ενεργοί άνθρωποι από την δημιουργική κοινότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης  συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη για το 2ο  μη συμβατικό Συνέδριο του Future Library, για να συμμετέχουν σε πολλά  βιωματικά εργαστήρια, να παρακολουθήσουν ομιλίες, να αλληλεπιδράσουν και να ανταλλάξουν ιδέες με δημιουργικούς επαγγελματίες.


Μέσα από αυτό το συνέδριο έγινε ένας επαναπροσδιορισμός των βιβλιοθηκών και του ρόλου τους. Οι βιβλιοθήκες είναι ζωντανά οικοσυστήματα που βοηθούν τους ανθρώπους να αγκαλιάσουν τη γνώση, να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητα και να δώσουν στους ανθρώπους τη φωνή, το βήμα για να εκφραστούν. Μέσα σε δύσκολες κοινωνικές συνθήκες (π.χ οικονομική κρίση) και  νέες συνθήκες, όπως αυτές που δημιουργεί η ανάπτυξη των ΜΜΕ καιη κοινωνική δικτύωση, οι βιβλιοθήκες επιβάλλεται  να είναι δημιουργικές και πρωτοπόρες.

" Being Creative, Inspiring the Community". 

Το συνέδριο με αριθμούς:
συμμετείχαν:
400 σύνεδροι, 
26 χώρες από όλο τον κόσμο, 
55 ομιλητές και
πραγματοποιήθηκαν 
10 βιωματικά εργαστήρια.

Το συνέδριο προλόγισε η εξαιρετική και δημιουργική ομάδα του Future Library, όμως η  τιμητική παρουσία της Κικής Δημουλά ήταν αυτή που έδειχνε ότι το συνέδριο θα είναι μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία.
Η Κική Δημουλά προλογίζει το Συνέδριο.

Η Lotte Nielsen

Ακολούθησαν ομιλίες σε σχέση με τη στρατηγική και τον σκοπό των βιβλιοθηκών  από ανθρώπους όπως η Lotte Nielsen, Αρχιτέκτονας των Δημόσιων Βιβλιοθηκών στην Κοπενγχάγη και το Μπίρμινγχαμ και υπεύθυνη  της ομάδας για τη δημιουργία της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας στο Κέντρο Πολιτισμού. Επίσης, μίλησαν σπουδαίες προσωπικότητες από τον χώρο της βιβλιοθηκονομίας όπως η Μaija Βerndtson, από τη βιβλιοθήκη της Φινλανδίας, αλλά και από άλλους χώρους.




Οι συμμετέχοντες στη στρογγυλή  τράπεζα
 Το σημείο που τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή, ήταν όταν συναντήθηκαν επί στρογγυλής τραπέζης εξέχουσες προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην σύγχρονη πραγματικότρητα της Ελλάδας του πνεύματος και του πολιτισμού, όπως ο κ. Τροχόπουλος, πρώην Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, και πλέον Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε. Πρόκειται για διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία σε θέματα βιβλιοθηκών, καθώς για 22 χρόνια, οδήγησε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας σε μία ξεχωριστή πορεία προς την πανελλαδική και διεθνή αναγνώριση, με αποκορύφωμα την απονομή του Βραβείου “Access to Learning” (Πρόσβαση στη Μάθηση) του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, το 2010.

Στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν ο κ.Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, μέλη από την πολιτική, κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση, μέλη από νεοσύστατες ενεργές ομάδες  όπως είναι οι Atenistas και  TEDexAthens.








Ο κ.Χαρίτος παρουσιάζει το πρόγραμμα Libraries Bing Bang!
Πήραν τον λόγο νέοι και καινοτόμοι άνθρωποι, οι οποίοι μας ενέπνευσαν για το πώς μπορεί κανείς να είναι δημιουργικός και παραγωγικός στη σύγχρονη εποχή. Προερχόμενοι από ποικίλους κλάδους, όπως η μουσειολογία, η αρχιτεκτονική,οι Τέχνες, οι φυσικές επιστήμες κ.ά , ο καθένας από αυτούς μετέφερε τους προβληματισμούς του, τις ιδέες και τις αποδοτικές προσπάθειές του στον τομέα του. Χαρακτηριστικό παραδείγματα είναι ο κ.Πάνος Χαρίτος, διακεκριμένος επιστήμονας από το Cern, ο οποίος μαζί με την ομάδα του Future Library οργάνωσαν την εκστρατεία Libraries Bing Bang!




"We live the way we play"
Κατευσκευές ρομποτικής με αφορμή ένα τίτλο βιβλίου

Τα βιωματικά εργαστήρια ήταν επίσης αποδοτικά και ωφέλιμα καθώς  προσέφεραν γνώσεις που μπορούν να μεταφερθούν στη βιβλιοθήκη και αποτελέσουν αφετηρία για τη γνώση. Τέτοια εργαστήρια πραγματοποίησαν η κ. Ειρήνη Βοκοτοπούλου (we live the way we play),η οποία σχεδίασε και εμπνεύστηκε την καλοκαιρινή εκστρατεία του Future Library, και ο κ.Αντώνης Κανουρας, ιδρυτής του εργαστηρίου ρομποτικής, ο οποίος έκανε μία προσέγγιση στη δημιουργική εκμάθηση μέσα από τη χειροτεχνία και τη ρομποτική. Για του λόγου το αληθές!
Κατευσκευές ρομποτικής με αφορμή ένα τίτλο βιβλίου



"the library as an innovation factory"
Κατευσκευές ρομποτικής με αφορμή ένα τίτλο βιβλίου







 






Το συγκρότημα Gadjo Dilo

Κάθε ενότητα ομιλιών και εργαστηρίων ολοκληρωνόταν με μία παρασταση από το χώρο της Τέχνης. Ο "Ερωδιός" στάθηκε τυχερός, είδε από κοντά καλλιτέχνες από τη Λυρική Σκηνή, χορευτικά με πνευματικούς συμβολισμούς, εναλλακτικούς performer και  όπως το Παngea World Music Center και o Dozen Draft. Τέλος, το συνέδριο έκλεισε με το κεφάτο και δροσερό γκρουπ Gadjo Dilo, (gypsy swing jazz band), μία μουσική ομάδα που συνδυαζει ηχους απο παλιοτερες εποχές μετατρέποντας τους σε συγχρονους ως δείγμα καινοτομίας και δημιουργικότητας.

 
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με τους διοργανωτές, συμμετέχοντες και εθελοντές να αποχωρούν  με ένα αίσθημα ευφορίας και πληρότητας.Αυτό το αίσθημα που αφήνει η χαρά της δημιουργίας. 

Ετσι, ο "Ερωδιός", μία σχολική βιβλιοθήκη, έβαλε στις αποσκευές του όλο αυτό το θησαυρό και επέστρεψε  γεμάτος χαρά και ενέργεια για καινούργιες "πτήσεις".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου