Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Μαραλά Η μάνα των παραμυθιών

Γειά σας!
Μπορεί να παραλείψαμε να σας ευχηθούμε Καλό Μήνα στην προηγούμενη ανάρτηση, μα επιστρέφουμε με περισσότερες ευχές όχι μόνο για έναν ζεστό Μάρτη, αλλά και για μιά άνοιξη κυριολεκτική και μεταφορική. Ευχόμαστε λοιπόν, αυτή η άνοιξη να φωτίσει τα πνεύματα όλων και να φέρει την πρόοδο και τη χαρά μέσα από τη γνώση. Υπάρχει καλύτερος τρόπος από ένα βιβλίο;
Την αφορμή μας έδωσε η κ.Χριστίνα Φραγκεσκάκη, η βραβευμένη συγγραφέας με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου 2012 στην κατηγορία παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου για το βιβλίο της "Η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά". Η κ.Φραγκεσκάκη χάρισε στην βιβλιοθήκη του σχολείου μας το
παιδικό της βιβλίο, Μαραλά  Η μάνα των παραμυθιών, το οποίο φέρει την ιδιόχειρη αφιέρωση της συγγραφέως  ως δείγμα του δεσμού της με το σχολείο μας και της ιδιαίτερης σχέσης που αναπτύχθηκε μετά την επίσκεψή της σε αυτό.
"Για τη βιβλιοθήκη του σπουδαίου και φιλόξενου σχολείου σας...με ιδιαίτερη αγάπη  Χριστίνα Φραγκεσκάκη".

Συνάντηση της κ.Φραγκεσκάκη με τους μαθητές μας
Δράσεις μαθητών
Η κ.Φραγκεσκάκη υπογράφει τα βιβλία των παιδιών.
Να υπενθυμίσουμε πως η συγγραφέας κ.Χριστίνα Φραγκεσκάκη και οι μαθητές του Δημοτικού των εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»  είχαν μια ιδιαίτερα «ζεστή» συνάντηση την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012 στο χώρο του σχολείου. Η συγγραφέας προσκλήθηκε από τους μαθητές στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας «Διασκεδάζω να διαβάζω» που λειτουργεί στο βασικό πρόγραμμα του σχολείου, με αφορμή τη μελέτη του βιβλίου της «Η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά». Η ατμόσφαιρα από την αρχή της γνωριμίας είχε στοιχεία μαγείας, δράσης και μυστηρίου, αφού η κ. Φραγκεσκάκη αφηγήθηκε με λυρικό κι έντεχνο ύφος ένα λαϊκό μύθο από τη Μαδαγασκάρη προκειμένου να εισαγάγει τους μικρούς αναγνώστες στο θέμα της που δεν ήταν άλλο από τη δύναμη της αγάπης. Κατόπιν, πέρασε στη συζήτηση του βιβλίου με το οποίο είχαν σε βάθος ασχοληθεί οι λιλιπούτειοι βιβλιοφάγοι. Η συμμετοχή των παιδιών, η αλληλεπίδραση με τη συγγραφέα και ο καταιγισμός ερωτήσεων τόσο για το βιβλίο που είχαν διαβάσει όσο και για την ίδια ήταν απερίγραπτος. Με εύσχημο τρόπο και δίχως διδακτισμό η καλεσμένη εγκλιμάτισε τους μαθητές στο μαγικό κόσμο της φιλαναγνωσίας κάνοντας ένα σύντομο, αλλά περιπετειώδες ταξίδι στις σελίδες των βιβλίων της. Οι δράσεις που στη συνέχεια παρουσίασαν τα παιδιά -σχετικές με την ανάγνωση του έργου της- άφησαν τις πιο ευχάριστες εντυπώσεις στην ίδια. Συγκεκριμένα, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για το εικονογραφημένο λεύκωμα που δημιουργήθηκε από τους μαθητές των Δ’ και ΣΤ’ τάξεων και της δόθηκε ως αναμνηστικό, καθώς και από τα θεατρικά δρώμενα που δραματοποιήθηκαν από τους μαθητές της Ε’ τάξης. Στο τέλος της επίσκεψης η συγγραφέας υπόγραψε τα βιβλία των παιδιών και αφού ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να εξαντληθούν όλες οι απορίες, οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν πολύ σύντομα στο άμεσο μέλλον.

Μαραλά  
Η μάνα των παραμυθιών.

Η Μαραλά, η πιο παλιά γυναίκα του κόσμου, ζει έναν καιρό παμπάλαιο, έναν καιρό που ήταν πριν απ’ όλους τους καιρούς. Ζει με τα ζώα και τα πουλιά, τα δέντρα, τους ανέμους και τους κεραυνούς. Ξέρει τη γλώσσα τους καλά, μιλά μαζί τους και σιγομουρμουρά. Στα μακριά της τα μαλλιά τα πουλιά φτιάχνουν τις φωλιές τους. Μέσα στις στρογγυλάδες της πλεξούδας της γεννιούνται τα καινούρια πουλιά κι οι σπόροι γίνονται λουλούδια. Η Μαραλά ζει μαζί τους σ’ έναν κόσμο ευτυχισμένης συνύπαρξης, έναν κόσμο που όλα τα χωρά. Βλέπει, ακούει, αγγίζει, μυρίζει, γεύεται, ζυμώνει, πλάθει και τραγουδά. Η σχέση τους, αδιαμεσολάβητη και αθώα.

Όταν μια μέρα θα φτάσει σ’ αυτόν τον κόσμο ένα κορίτσι σπάζοντας τον πάγο με την ξύλινη σανίδα του, η Μαραλά θ’ αρχίσει να λέει τις ιστορίες της. Το κορίτσι θα θελήσει να τις αποτυπώσει, να μην ξεχαστούν. Θα καταφέρει να τις «γράψει» μ’ έναν δικό του τρόπο. Μετά, μαζί τους θα ταξιδέψει. Σ’ όλους τους καιρούς κι όλους τους τόπους.

Πριν από τον πηλό και τις γραφίδες, πριν από τα σημεία και τους γραφείς, ένα κορίτσι που ακούει ιστορίες θα επινοήσει τη δική του «γραφή», την πιο παλιά, την πρώτη.
Μια ιστορία για την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο καιρό.
Για τη μετάβαση από τον κόσμο της προφορικότητας στον κόσμο των πρώτων ιχνών.
Μια ιστορία για τις ιστορίες. Αυτές που «γέννησε» η Μαραλά και παρέδωσε στο κορίτσι. Γραμμένη με τα πιο παλιά υλικά. Τις λέξεις και τα συναισθήματα. Γραμμένη μαγικά. Σαν παραμύθι…
Εικονογραφημένη με τις εξαιρετικές ζωγραφιές της Κατερίνας Χαδουλού.
Μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους.
Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση!

Λίγα λόγια για την κ.Φραγκεσκάκη.
Η Χριστίνα Φραγκεσκάκη γεννήθηκε στη Ρόδο και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Νίσυρο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως καθηγήτρια σε δημόσιο λύκειο. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό και με την ιδιότητά της αυτή δραστηριοποιείται σε προγράμματα υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του εργαστηρίου «Λόγος και ύφασμα» που απευθύνεται σε έγκλειστες γυναίκες. Συμμετέχει σε δράσεις που υποστηρίζουν νέους που κινδυνεύουν από αποκλεισμό και σε δράσεις κατά του παιδικού trafficking.
Από το 2002 μελετά συστηματικά ιστορίες και παραμύθια προφορικής παράδοσης απ’ όλο τον κόσμο και συχνά τα αφηγείται σε σχολεία, βιβλιοθήκες, στέγες ανηλίκων, φεστιβάλ, μουσικές και θεατρικές σκηνές. Ξεκίνησε με την ομάδα αφήγησης «Το κουβάρι με τα παραμύθια» και από τότε συνεχίζει με συντροφιά τη σταθερή της συνεργάτιδα, μουσικό Μέχτιλτ Σταρκ.
Οργανώνει εργαστήρια παραμυθιού για μικρά και μεγάλα παιδιά προσκεκλημένη από διάφορους φορείς. Επί σειρά ετών ήταν υπεύθυνη του εργαστηρίου παραμυθιού και αφήγησης στα παιδικά χωριά SOS Βάρης.
Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του Κύκλου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Έχουν εκδοθεί τα βιβλία της: «Σαν ψέματα», Αρμός, 2009, «Η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά», με ζωγραφιές της Ντανιέλας Σταματιάδη, Κέδρος, 2011, που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2012.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου