Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Γνωρίζοντας τους κλασικούς!

Η βιβλιοθήκη του "Ερωδιού" κρύβει κάθε λογής θησαυρούς! σύγχρονους, παλιούς αλλά και κλασικούς!Αξεπέραστους δημιουργούς που η προσφορά τους στιγμάτισε την παγκόσμια λογοτεχνία  και αυτά που έγραψε η πένα τους έμειναν ανεξίτηλα στον χρόνο.
Ο "Ερωδιός", μέσα από μια σειρά αφιερωμάτων, μας προσκαλεί να ξαναγνωρίσουμε τους κλασικούς,  Ιούλιο Βέρν, Όσκαρ Ουάιλντ, Βίκτωρ Ουγκώ, Τζάκ Λόντον,  Ραντγιαρντ Κίπλινγκ, Ντάνιελ Ντεφόου, Κάρολος Ντίκενς , Μάρκ Τουέιν κ.ά., και να δανειστούμε τα  βιβλία τους, που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη μας.
Ο  "Ερωδιός" μάς καλεί αυτή την εβδομάδα να  ταξιδέψουμε μαζί του και να μας πάει, φυσικά... πού αλλού; Στον κόσμο του αρχηγού της περιπέτειας και της φαντασίας, στον ταξιδευτή του νου, Ιούλιο Βέρν.


  Ιούλιος Βερν

Ο Ιούλιος Βερν, ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας, από τους πρωτοπόρους της μοντέρνας επιστημονικής φαντασίας, γεννήθηκε στη Νάντη, στις 8 Φεβρουαρίου του 1828. Σπούδασε δικηγόρος, αλλά τον περισσότερο χρόνο του τον αφιέρωνε στο γράψιμο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως θεατρικός συγγραφέας, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Το όνομά του έγινε γνωστό το 1863, όταν κυκλοφόρησε το έργο του "Πέντε εβδομάδες στο αερόστατο". Αργότερα κυκλοφόρησαν το "Ταξίδι στο κέντρο της γης" (1864), "Από τη Γη στη Σελήνη" (1865), "20.000 λεύγες κάτω από τις θάλασσες" (1870), "Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες" (1873), "Ο Μιχαήλ Στρογκόφ" (1876) και μια πλειάδα ακόμα έργων που ονομάστηκαν συγκεντρωτικά. "Τα παράξενα ταξίδια" και έκαναν τον Βερν πασίγνωστο και κοσμαγάπητο. Με το έμφυτο δώρο της αφήγησης, το χιούμορ του, τις επιστημονικές του μηχανές (είχε προβλέψει το υποβρύχιο, το αεροπλάνο, την τηλεόραση, τα διαστημικά ταξίδια και άλλα θαυμαστά επιτεύγματα της εποχής μας) και την αγάπη του για την πρόοδο της επιστήμης, ο Βερν συνάρπασε μικρούς και μεγάλους. Στα 1872 αποσύρθηκε στην Αμιένη, όπου και πέθανε στις 24 Μαρτίου του 1905. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου, και, σήμερα, τόσα χρόνια μετά το θάνατό του, εξακολουθούν να διαβάζονται με την ίδια αγάπη και τον ίδιο ενθουσιασμό.
 

Ταξίδι στο κέντρο της Γης

Ένα ακατάληπτο κείμενο σε κάποιο παλιό χειρόγραφο, γίνεται αφορμή ν' αρχίσουν, τρεις τολμηροί άντρες, ένα φανταστικό ταξίδι στα έγκατα της Γης. O κίνδυνος, που παραμονεύει σε κάθε τους βήμα, κι οι περιπέτειές τους, ασύλληπτες και για την πιο τολμηρή φαντασία, δεν τους πτοούν. Ώσπου, στο τέλος, χάρη στο παράξενο παιχνίδι μιας πυξίδας, το ταξίδι τους παίρνει το πιο απροσδόκητο τέλος... ένα τέλος που δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν στο ξεκίνημα της περιπέτειάς τους.




Μαύρες Ινδίες

 Οι σκέψεις που στριφογύριζαν στο μυαλό του μηχανικού διακόπηκαν απότομα μόλις διάβασε αυτή τη δεύτερη επιστολή, η οποία ερχόταν σε αντίθεση με την πρώτη. Τι σημαίνει αυτό; αναρωτήθηκε. Ο Τζ. Σταρ ξανάπιασε το φάκελο. Έφερε όπως και η άλλη επιστολή το γραμματόσημο του ταχυδρομείου του Αμπερφόυλ. Ερχόταν λοιπόν από το ίδιο σημείο της κομητείας του Στίρλινγκ. Δεν ήταν ο γερο-ανθρακωρύχος που το είχε γράψει, προφανώς. Όμως ήταν εξίσου προφανές ότι ο συντάκτης αυτής της επιστολής γνώριζε το μυστικό του εργοδηγού, γιατί αναφερόταν διακριτικά στην πρόσκληση που είχε γίνει στο μηχανικό να μεταβεί στο πηγάδι Γιάρου...

 

 Το μυστηριώδες νησί






Πέντε ναυαγοί καταλήγουν σ' ένα ερημονήσι. Εργατικοί και προκομμένοι καθώς είναι, με πολλές τεχνικές γνώσεις και ποικίλες ικανότητες, καταφέρνουν όχι μόνο να επιζήσουν, αλλά και να εκπολιτίσουν εκείνο τον πρωτόγονο τόπο.
Στην προσπάθεια τους αυτή ορθώνονται αξεπέραστα εμπόδια και αναπάντεχες δυσκολίες, αλλά κάθε φορά που αδυνατούν να τα καταφέρουν ή φτάνουν σε αδιέξοδο μια μυστηριώδης παρουσία τους βοηθάει. Ένα πέπλο μυστηρίου απλώνεται σε ολόκληρο το νησί... θα αποκαλυφθεί το μυστικό;

Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες

"Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες" είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα περιπέτειας που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1873. Περιγράφει τις περιπέτειες ενός φλεγματικού Άγγλου Φιλέα Φογκ και του πιστού υπηρέτη του, που άφησαν τη μονότονη ζωή του Λονδίνου για να ταξιδέψουν γύρω από τον κόσμο μέσα σε μόνο 80 μερόνυχτα στα πλαίσια ενός στοιχήματος 20.000 λιρών.
Την εποχή που ο Βερν έγραφε το έργο περνούσε προσωπικά μια δύσκολη περίοδο. Ο Γαλλο-Πρωσικός Πόλεμος είχε ξεσπάσει, και ο ίδιος υπηρετούσε στην ακτοφυλακή, αντιμετωπίζοντας μάλιστα οικονομικά προβλήματα. Οι προηγούμενες δουλειές του είχαν δοθεί στους εκδότες με εφάπαξ ποσό και δεν έπαιρνε πνευματικά δικαιώματα. Ο πατέρας του είχε πεθάνει πρόσφατα και ο ίδιος είχε αναγκάσει να είναι μάρτυρας σε μια δημόσια εκτέλεση, πράγμα εντελώς αντίθετο με την ψυχοσύνθεσή του.

Μιχαήλ Στρογκώφ

Οι Τάταροι εισβάλλουν στη Σιβηρία υποστηριζόμενοι από τον προδότη Ιβάν Ογγαρέφ, ο οποίος, σπρωγμένος από τυφλό μίσος αλλά και υπέρμετρη φιλοδοξία, θέλει πάση θυσία να υποτάξει τη ρωσική αυτοκρατορία. Ο αδελφός του τσάρου, εχθρός από το παρελθόν, στόχος του εκδικητικού μένους του Ογγαρέφ, βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο στην πόλη Ιρκούτσκ της Σιβηρίας -χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα και με τις επικοινωνίες κομμένες. Πώς θα ειδοποιηθεί; Ποιος θα αναλάβει την υπεράνθρωπη αποστολή να μεταφέρει το γράμμα του τσάρου προς τον αδελφό του;
Ένας μόνο άνθρωπος είναι ικανός. Ο λοχαγός Μιχαήλ Στρογκώφ!

 Ο πύργος των Καρπαθίων

 Ο Verne στήνει αυτή τη φορά την ιστορία του σε ένα χωριό της τρομακτικής και γοητευτικής Τρανσιλβανίας και, με εφαλτήριο το μύθο των Καρπαθίων, δίνει τη δική του απάντηση στις δεισιδαιμονίες των κατοίκων της περιοχής.
Οι κάτοικοι του χωριού Βερστ έχουν θορυβηθεί από τις δαιμονικές δραστηριότητες που φαίνεται να λαμβάνουν χώρα έπειτα από αρκετό καιρό στον πύργο των Καρπαθίων. Το κάστρο, έρημο πια, μετά την αποχώρηση και του τελευταίου ιδιοκτήτη, απογόνου της οικογένειας Ντε Γκορτζ βγάζει μυστηριώδεις καπνούς και ο δασοφύλακας Νικ Ντεκ, μαζί με το γιατρό Πατάκ, αποφασίζει να επισκεφθεί τον πύργο για να δει από κοντά τι συμβαίνει. Στο μεταξύ, δύο ταξιδιώτες, ο κόμης Φραντς ντε Τέλεκ και ο υπασπιστής του, ο Ρότσκο, φτάνουν στο Βερστ. Πόσο τυχαίος είναι τελικά ο λόγος της σύντομης επίσκεψης τους; Ο κόμης ταξιδεύει για να ξεχάσει τον έρωτα που του ράγισε την καρδιά, αλλά όταν μαθαίνει ότι ο τελευταίος κάτοχος του πύργου ήταν ο Ροδόλφος ντ Γκορτζ, ο περίεργος ανταγωνιστής του, ο άνθρωπος που τον καταράστηκε μετά το θάνατο της αγαπημένης του, Στίλα, αποφασίζει να επισκεφθεί ο ίδιος τον πύργο για να ανακαλύψει τι συμβαίνει.

Οι πειρατές του Αιγαίου

Το μυθιστόρημα αυτό του Ιουλίου Βερν είναι εμπνευσμένο από τον αγώνα του ελληνικού λαού για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, και ειδικότερα από τις φοβερές καταστροφές που προξένησαν οι πειρατές οι οποίοι λυμαίνονταν τις ελληνικές θάλασσες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και μετά απ' αυτήν.
Άσπλαχνοι κουρσάροι αρπάζουν γυναικόπαιδα από τα ελληνικά νησιά, αγοράζουν αιχμαλώτους, και με τη συνεργασία των Τούρκων και άλλων ασυνείδητων δουλεμπόρων πουλούν τους δύστυχους ανθρώπους στα διάφορα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής.
Πρωταγωνιστής στην ιστορία αυτή είναι ο φοβερός κουρσάρος Σακρατίφ. Η αντιπαράθεσή του με την αγωνίστρια μάνα του Ανδρονίκη, το νεαρό Γάλλο φιλέλληνα Ανρί ντ' Αλμπαρέ και την όμορφη Ατζίν Ελιτσούντο καταγράφεται μέσα από μια σειρά συγκλονιστικών γεγονότων που μονάχα η απαράμιλλη φαντασία και ποιητική δεξιοτεχνία του Ιουλίου Βερν θα μπορούσε να αποδώσει.

20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα. 

Σκεφτήκατε ποτέ ότι με την ιλιγγιώδη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας θα μπορούσατε να ταξιδέψετε στο βυθό της θάλασσας τόσο άνετα όσο και σε μια λεωφόρο;
Την πρωτότυπη αυτή ιδέα γονιμοποίησε ο Ιούλιος Βερν και με την πλούσια φαντασία του έπλασε την ανεπανάληπτη μορφή του πλοιάρχου Νέμο, ενός αξιοθαύμαστου κουρσάρου των θαλασσών.
Ο πλοίαρχος Νέμο κατορθώνει να κατασκευάσει το τέλειο υποβρύχιο, με το οποίο εξερευνά τα μυστικά των βυθών και απολαμβάνει τις σπάνιες ομορφιές του άγνωστου υποθαλάσσιου κόσμου.
Ο αναγνώστης τον συνοδεύει σ’ αυτή τη μαγευτική περιπλάνηση και καθηλώνεται από τα απρόβλεπτα και συγκλονιστικά γεγονότα που διαδραματίζονται στον ανεξερεύνητο βυθό. 

Τα παιδιά του πλοιάρχου Γκραντ

 Ο διάσημος Σκοτσέζος πλοίαρχος Χάρι Γκραντ στην προσπάθεια του να ιδρύσει μια νέα αποικία στον Ειρηνικό χάνεται σε ένα ναυάγιο. Τα δύο νεαρά παιδιά του καπετάνιου αποφασίζουν να αναζητήσουν τον αγνοούμενο πατέρα τους και μαζί με τον αναγνώστη διασχίζουν ολόκληρο το Νότιο Ημισφαίριο, ζώντας μεγάλες περιπέτειες σε χώρες όπως η Παταγονία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, και αντιμετωπίζοντας άγρια θηρία, φοβερούς σεισμούς και επικίνδυνους ιθαγενείς, σε ένα οδοιπορικό έντονης αγωνίας και δράσης.


Ροβύρος ο κατακτητής

Ποια  σχέση μπορεί να έχει ένας ξαφνικός εισβολέας σε μια αίθουσα συνεδριάσεων του Ινστιτούτου Γιέλτον, όπου οι αεροστατικοί συζητούσαν σχετικά με την εξαφάνιση κάποιων σύνεδρων έστω και αν ο Ροβήρος ο κατακτητής είναι ο κυβερνήτης του αεροπλάνου Άλμπατρος.










Πιθηκάνθρωποι του δάσους

  
Οι " Πιθηκάνθρωποι του δάσους κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1901.Το μυθιστόρημα αυτό το εμπνεύστηκε ο Ιούλιος Βέρν από την εξερευνητική αποστολή του αμερικανού Γκάρνερ στην Αφρική που είχε στόχονα μελετήσει την καταγωγή του ανθρώπου από τον πίθηκο. 





Αυτά σας περιμένουν στον "Ερωδιό"! Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα με ακόμα ένα αφιέρωμα έκπληξη!

 

 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου