Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η ιστορία της βιβλιοθήκης "Ερωδιός"


Η βιβλιοθήκη των εκπαιδευτηρίων
"ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ", "Ερωδιός" λειτουργεί από τον πρώτο κιόλας χρόνο του σχολείου, σχεδόν 10 χρόνια τώρα - με μερικές "στάσεις" και αλλαγές στην πορεία.
Ξεκίνησε επανδρωμένη από μία μικρή συλλογή βιβλίων, από το προσωπικό αρχείο του κ. Κυριακούλη, Γενικό Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», που έκτοτε επεκτείνεται και εμπλουτίζεται μέχρι σήμερα, χάρη στις δωρεές του ιδίου, αλλά και πολλών άλλων ευεργετών!

Αρχικά και μέχρι πρόσφατα (σχολικό έτος 2009-2010), η βιβλιοθήκη στεγαζόταν στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το αμφιθέατρο "Αρχιμήδης" και ονομαζόταν "Παλλάδα Αθηνά".

Η μετονομασία της Βιβλιοθήκης σε "Ερωδιό" από τον  κ.Καλημέρη και τον κ.Κυριακούλη.
Τον Ιανουάριο του 2010, στην εκδήλωση για την κοπή πίτας του σχολείου μας, που ήταν μια βραδιά χαράς, αλλά και συγκίνησης, αφιερωμένη στους ανθρώπους που αγαπάμε και δεν πρέπει να ξεχνάμε, ο κ. Κυριακούλης ανήγγειλε την μετονομασία της βιβλιοθήκης μας από «Παλλάδα Αθηνά» σε « Ερωδιό». Η ιδέα της μετονομασίας της βιβλιοθήκης προτάθηκε από τον κ. Γεώργιο Καλημέρη, Επιμελητή του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και έναν από τους θεράποντες γιατρούς του Δημήτρη Καλιόζη, που υπήρξε αγαπητό μέλος του προσωπικού του σχολείου μας.
Ο κ. Καλημέρης εις μνήμην και τιμή του Δημήτρη Καλιόζη, εξήγησε τη μετονομασία της βιβλιοθήκης και τον ρόλο που αυτή θα επιθυμούσαμε να διαδραματίσει όχι μόνο στο σχολείο μας, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Συμβάλλοντας στο όραμα αυτό ο κ. Καλημέρης δώρισε από τη προσωπική του βιβλιοθήκη έναν σημαντικό αριθμό βιβλίων και τόμων, κάτι που συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

«Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκών προδιαγραφών Βιβλιοθήκης για τους νέους.
Η σκέψη να ονομαστεί Ερωδιός ευοδώθηκε από το πάθος του Πολιτισμού για το Ωραίο. Ο Ερωδιός, το πουλί με τα ψηλά πόδια και το μακρύ ράμφος, που ζει στις λίμνες κι η ομορφιά του θα ταιριάζει στις ψυχές των Νέων και των Παιδιών είναι ιδιαίτερος και φιλεί περιοχές απανταχού της Γης, όπου υπάρχει νερό. Αγαπά να τρέφεται με ψάρια. Η ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων σε θέματα περιβάλλοντος είναι το κύριο μέλημα μας, καθώς κι η ουσιαστική γνώση, εφόδιο στη ζωή και τη πορεία τους. Αυτό θα γίνει με τη στήριξη όλων στη μνήμη ενός Έλληνα, που διανύοντας την απόσταση της ζωής λαβώθηκε σ' ένα  περιβάλλον, που όλοι μας οφείλουμε να βελτιώσουμε. Η γνώση είναι το μόνο μας εφόδιο, για να σώσουμε και να σωθούμε.
 Η γνώση συμβολίζεται από τη γλαύκα, κοινώς κουκουβάγια, στη Ρόδο θα συμβολίζεται με τον Ερωδιό. Η ζωή είναι γνώση και η γνώση είναι ζωή. Σκαρφαλώνοντας στους ερωδιούς της Γης θα δούμε τόπους μαγικούς, που ο νους μας δεν εγνώριζε. Τα παιδιά αγαπούν τη Φύση. Η Ερωδιός Βιβλιοθήκη θα τους ενώσει με τη Φύση και τις Αλήθειες της.
Ας είναι δέσμευση όλων μας η «Ερωδιός Βιβλιοθήκη» να αποτελεί  σημείο  μνήμης. Σ' αυτήν να ανατρέχουμε πάντα, σ’ αυτήν να σχεδιάζουμε το αύριο, σ’ αυτήν να εκπαιδεύουμε ημεδαπούς και αλλοδαπούς μαθητές σε θέματα Πολιτισμού. Ο Δημήτρης ως πολιτισμένος, σύγχρονος άνθρωπος απολαμβάνει τα παιδιά που θα δυναμώνουν στα θρανία κι αργά, αλλά σταθερά θα διανέμουν Φως στην Οικούμενη.
Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων κι ας δημιουργήσουμε μια Βιβλιοθήκη κόσμημα, από το υστέρημά μας, που θα απολαμβάνουν τα παιδιά και οι νέοι. Η γνώση είναι δύναμη, αλλά είναι το Ωραίο πρωτίστως, που υπηρετεί η Γνώση».

 Σήμερα η βιβλιοθήκη «Ερωδιός», χάρη στην αγάπη και στην αρωγή των ευεργετών της,  αποτελεί  ζωτικό κομμάτι του σχολείου, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στη σχολική ζωή, καθώς είναι απόλυτα ενταγμένη στην εκπαιδευτική καθημερινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου