Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ο συγγραφέας κ.Παπαθεοδώρου συναντά τους μαθητές μας στον "Ερωδιό"
Την Τετάρτη 6 και την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» υποδέχτηκαν στον χώρο του σχολείου τον γνωστό συγγραφέα παιδικών και εφηβικών βιβλίων, κ. Βασίλη Παπαθεοδώρου.

Στην πρώτη συνάντηση συμμετείχαν μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου με αφορμή τη μελέτη του βιβλίου «Στη Διαπασών». Ο συγγραφέας σκιαγράφησε με τους μαθητές για τους χαρακτήρες του βιβλίου του και ζήτησε τη γνώμη τους για τις πιο συγκινητικές στιγμές σε αυτό. Επίσης, συζήτησε μαζί τους ποικίλους προβληματισμούς των εφήβων, απάντησε σε ερωτήσεις τους αναφορικά με το συγγραφικό του έργο και η όλη διαδικασία εξελίχθηκε σε έναν ιδιαίτερα εποικοδομητικό διάλογο. Στο τέλος της συνάντησης, οι μαθητές χάρισαν ένα CD στον συγγραφέα με τα τραγούδια που τιτλοφορούν τα κεφάλαια του βιβλίου του «Στη Διαπασών».


Την επομένη τη λογοτεχνική σκυτάλη πήραν οι μαθητές των Γ, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού οι οποίοι αδημονούσαν να έρθουν σ’ επαφή με τον δημιουργό των βιβλίων που με τόση όρεξη είχαν διαβάσει. Η συνάντηση έγινε, φυσικά, μα που αλλού; Στη βιβλιοθήκη "Ερωδιός" ! Το έναυσμα για τη μεγάλη προσμονή σε πρώτη φάση είχε δοθεί λόγω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα της Λογοτεχνίας που παρακολουθούν στα εκπαιδευτήρια, αλλά κυρίως μελετώντας τις περιπέτειες των ηρώων, όπως αυτές περιγράφονται μέσα από «Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας», τη «Μια αστεία επιδημία», καθώς και τις «Ιπτάμενες σελίδες». Οι λιλιπούτειοι αναγνώστες ενθουσιάστηκαν από την αμεσότητα, τη φιλική προσέγγιση και τα γλωσσικά παιχνίδια που μοιράστηκαν με τον συγγραφέα. Η απλότητα σε συνδυασμό με το γόνιμο σε προβληματισμό έδαφος που καλλιέργησε ο κ. Παπαθεοδώρου καθήλωσε τους μικρούς βιβλιοφάγους αφήνοντάς τους περιθώρια για ενδιαφέρουσες απορίες, εύστοχες προτάσεις, δημιουργικά ατέρμονες συζητήσεις. Λίγο πριν πέσει η αυλαία της συνάντησης τα παιδιά χάρισαν στον συγγραφέα -κάθε τάξη χωριστά- παιγνιώδεις εργασίες που ετοίμασαν στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας ορμώμενα από τα θέματα του εκάστοτε βιβλίου. Ένας τουριστικός οδηγός με εικόνες και πληροφορίες από τις χώρες που επισκέφθηκε… η κινέζικη πάπια, ήταν το δώρο των μαθητών της Γ’ τάξης. Ένα εικονογραφημένο λεύκωμα με τις αγαπημένες σκηνές των αναγνωστών, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ερωτήσεων, μια πήλινη κατασκευή καθώς κι ένα τραγούδι σε στίχους και σύνθεση των ίδιων των μαθητών, εμπνευσμένα από την… επιδημία γέλιου δημιούργησαν τα παιδιά των Δ’ και Ε’ τάξεων. Τέλος, οι μαθητές της Στ’ τάξης ξετύλιξαν τα δικά τους όνειρα κι επιθυμίες σκηνοθετώντας μια ταινία μικρού μήκους χάρη στις… μαγικές ικανότητες των ιπτάμενων σελίδων!
 
Ο κ. Παπαθεοδώρου ευχαρίστησε τους μαθητές για τα ενθύμια που του πρόσφεραν μα περισσότερο απ’ όλα για τη θετική ενέργεια που έλαβε συνομιλώντας μαζί τους. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε σε ένα κλίμα ευφορίας κι ευχάριστου προβληματισμού με τον πολυβραβευμένο συγγραφέα να υπογράφει τα βιβλία των παιδιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου