Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου συνομιλεί με τους μαθητές μας!

Τη Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014, ο  "Ερωδιός" είχε την χαρά να φιλοξενήσει τον αγαπημένο συγγραφέα εφηβικών μυθιστορημάτων και φίλο του σχολείου μας κ.Βασίλη Παπαθεοδώρου.

Ο κ. Παπαθεοδώρου, καθώς έχει ξαναεπισκεφθεί το σχολείο μας, έχει αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με τους μαθητές οι οποίοι χαίρονται ιδιαίτερα κάθε φορά που τον συναντούν.

Οι μικροί Ερωδιοί συγκεντρώθηκαν στη βιβλιοθήκη και μέσα σε ένα κλίμα άκρως βιβλιοφαγικό ξεκίνησαν την κουβέντα με τον αγαπημένο συγγραφέα. Μίλησαν για τη συγγραφή εν γένει, για παράδειγμα, για τις τεχνικές δημιουργικής γραφής, τον τρόπο με τον οποίο γράφει ο συγγραφέας, από πού εμπνέεται και με ποιο τρόπο κατασκευάζει τους χαρακτήρες του.Η συζήτηση πήρε φωτιά όταν θίχτηκε το θέμα του βιβλίου σήμερα. Μία πρόχειρη σφιγμομέτρηση έδειξε τους προβληματισμούς των νέων μας για τα βιβλία. Εκφράστηκαν, παράλληλα με τα οφέλη που αποκομίζει κανείς διαβάζοντας, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος νέος  στην προσπάθεια του να διαβάσει ένα βιβλίο. Οι ηλεκτρονικοί ανταγωνιστές, σε συνδυασμό με τις προτιμήσεις των νέων, αποδείχθηκε ότι έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των εφήβων με αποτέλεσμα να παραγκωνίζεται το βιβλίο. Ωστόσο,οι ένθερμοι υποστηριστές των βιβλίων ανέδειξαν πόσο ωφελείται κανείς από την ενασχόληση με τα βιβλία."Αναπτύσσεται η κριτική σκέψη", "ένα βιβλίο σε ταξιδεύει", "όποιος διαβάζει δε ζει μια ζωή, αλλά χίλιες!" Αυτά ήταν μερικά από τα σχόλια που ακούστηκαν δυνατά.


Η συζήτηση έγινε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα όταν αναφερθήκαμε στα βιβλία του κ.Παπαθεοδώρου που απευθύνονται στους σύγχρονους εφήβους. Το βιβλίο "Στη διαπασών", βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού και Λογοτεχνικού Βιβλίου για το έτος 2010, οι  "Οι άρχοντες των σκουπιδιών", επίσης βραβευμένο με το Βραβείο Εφηβικού Βιβλίου απο το ηλεκτρονικό περιοδικό "Αναγνώστες" για το έτος 2013, τα " Χνότα στο τζάμι", βραβευμένο και αυτό με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού και Λογοτεχνικού Βιβλίου για το έτος 2008, του οποίου το μήνυμα διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κέντρισαν το ενδιαφέρον των παιδιών με το επίκαιρο και ευφάνταστο περιεχόμενό τους.


Είναι ωραίο το συναίσθημα που αφήνουν οι εποικοδομητικές συναντήσεις.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ.Παπαθεοδώρου για την  επίσκεψή του και ανυπομονούμε  για την επόμενη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου